Examenul auto

              Examenul auto

Examenul constă dintr-o probă teoretică şi una practică.
                               Proba teoretică cuprinde un număr diferenţiat de întrebări particularizate pentru fiecare categorie, criteriile de promovabilitate fiind următoarele:
   a) pentru categoriile A si A1, testul cuprinde 20 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 20 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 17 întrebări;
   b) pentru categoriile B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb si Tv, testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări;
   c) pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E si DE, testul cuprinde 11 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 15 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 9 întrebări.
                               Proba practică constă în conducerea autoturismului în traseu. Pentru autovehiculele din categoriile A, A1 şi AM se susţine în poligoane având dimensiunile şi dotările conform legii.
Timpul afectat probei practice trebuie să fie de minimum 25 de minute pentru categoriile B, BE şi B1 şi de minimum 45 de minute pentru celelalte categorii, cu exceptia categoriei A şi A1, (4 minute cu mai puţin de 15 puncte de penalizare).
             Candidaţii declaraţi respinşi se pot prezenta în vederea programării pentru o nouă examinare numai după o perioada de cel puţin 15 zile de la data declarării ca respinşi, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
             Candidaţii neprezentaţi se pot prezenta în vederea programării oricând, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
             Candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică, care nu se prezintă la proba practica într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, sunt declaraţi respinşi.
             În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire.

Câteva sfaturi utile: ( recomandari Viorel Klapnic)

\   - nu încercaţi să executaţi manevrele altfel decât le-aţi exersat cu instructorul;
   - nu mergeţi mai repede sau mai lent decât aţi făcut-o pe parcursul orelor de conducere;

   - faceţi exact ceea ce aţi învăţat şi fiţi atenţi la cerinţele de traseu ale examinatorului!